miercuri, 11 august 2010

Scrisoare deschisa membrilor Parlamentului European

Stimati reprezentanti ai Parlamentului European,

Suntem un grup de tineri cetateni ai Republicii Moldova care in marea lor majoritate muncesc si traiesc in Europa, avand slujbe onorabile si incercand prin activitatea zilnica sa alungam prejudecatile ce se leaga de numele tarii noastre.

Muncim zilele acestea sa infiintam Fundatia Moldova Pentru Europa cu scopul de a sprijini integrarea noastra in spatiul UE dar si sa va sensiblizam cu acest apel public, pe care il facem cu privire la corectitudinea alegerilor din tara noastra, programate in luna noiembrie, dar mai ales cu privire la imoralitatea si coruptia clasei noastre politice cu care dumneavoastra si reprezentantii Comisiei Europene va aflati in discutii si negocieri.

Dupa cum stiti, Republica Moldova este o democratie tanara, aflata la inceput de drum. Marea majoritate a celor cu initiativa au trebuit sa paraseasca tara pentru a putea duce un trai decent, in afara ei.

Republica Moldova este un stat mic, aflat la confluenta intereselor Ucrainei, Rusiei si Romaniei. De mai bine de un an de zile mai multe partide democratice au reusit sa castige puterea in R. Moldova in detrimentului asa-numitului Partid al Comunistilor din Moldova, condus de un fost general al militiei sovietice, care a timp de 8 ani a fost presedintele tarii noastre, ales de Parlament.

Tot de un an, partidele democratice au demarat o campanie publica de sensibilizare a populatiei privind dorinta legitima a tarii noastre de a se integra in Uniunea Europeana, demers pe care noi, membri Fundatiei Moldova pentru Europa, il sustinem neconditionat. Consideram, de asemenea, ca activitatea noastra in tarile UE in care muncim si traim in mod onest a fost de fapt inceputul efectiv al integrarii noastre europene si de schimbare a mentalitatii poporului nostru.

Cu toate acestea intoarcerea noastra acasa pentru a construi impreuna cu connationalii nostri viitorul european al Republicii Moldova este umbrita de clasa noastra politica corupta, clasa politica pe care, cu tot respectul, liderii europeni o legitimeaza in ciuda informatiilor certe despre imoralitatea ei.

Cati dintre dvs stiu, stimati reprezentanti ai Parlamentului European, faptul ca actualul premier al Republicii Moldova, este cercetat de procurorii din Romania pentru contrabanda cu tigari la scara larga (o activitate din ce in ce mai intensa la granita dintre Romania si Moldova incepand cu anul 2009) iar in alte dosare penale pentru coruptie in timpul mandatului de sef al departamentlui de privatizare al R. Moldova ?!

Oare nu conteaza in fata UE cine este pe cale sa devina portavocea curentului european din R. Moldova? Va negocia UE integrarea tarii noastre cu un personaj pentru care idealurile europene sunt doar un mijloc de a parveni in politica si de a avea acces la putere?

Cazul actualului premier al R. Moldova Vladimir Filat, despre care va vom da cateva detalii, nu este singular, aproape toata clasa politica moldoveneasca fiind dependenta de banii negrii ai diferitelor grupari criminale sau marionete in mainile intereselor externe, in principal ale Moscovei.

Vladimir Filat si contrabanda cu tigari

Raportul Curţii de Conturi a Republicii Moldova din 1998 a stabilit implicarea nemijlocită a lui Vladimir Filat in afaceri de contrabanda cu tigari, in perioda in care acesta era ministru de Stat, fost director al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, dar care era în acelaşi timp şi director general al Societăţii Comerciale “RoMold Trading” SRL cu sediul la Iaşi, şi în această ultimă calitate a sa era partener de afaceri cu Mircea Ciubară, director al CTC-Tutun.

De altfel, Vladimir Filat este şi protagonistul unor dosare penale instrumentate în România pentru contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală. Vladimir Filat a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii, potrivit mandatului 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie a României, stabilindu-se conexiunile sale cu autorităţi şi oameni de afaceri din sfera crimei organizate, în celebrul scandal “Ţigareta–Moldova”, fapt ce a făcut obiectul unui dosar intentat de Parchetul Iaşi, transmis apoi Parchetului General al României.

După numirea sa în funcţia de director al Departamentului Privatizarii şi Administrarii Proprietatii de Stat, Vladimir Filat, contrar legislaţiei în vigoare, şi-a continuat afacerile, aducând un grav prejudiciu Societăţii pe Acţiuni “Tutun”, cu capital majoritar de stat. De mentionat ca “Tutun SA” avea, în 1998, datorii faţă de Bugetul de Stat, la capitolul impozite, de aproape 70 milioane lei moldovenesti. “Tutun” SA din Chişinău şi firma «RoMold Trading» SRL din Iaşi au încheiat, la 8 octombrie 1997, un Contract de distribuţie exclusivă cu nr. 56. Conform Contractului, «RoMold Trading» primea dreptul de distribuitor exclusiv pe teritoriul României a tuturor produselor de tutun fabricate de către Combinatul de tutun din Chişinău. În conformitate cu clauzele contractului, «RoMold Trading» urma să achite în avans preţul fiecărui transport. Aceste prevederi contractuale nu au fost niciodată respectate, la sfârşitul anului 1998 «RoMold Trading» fiind dator Combinatului de tutun cu 657.017 lei (sau 107.867,5 dolari SUA). Aceste fapte sunt confirmate şi de controlul efectuat la S.A. “Tutun-CTC” de catre Departamentul Control Financiar şi Revizie al Ministerului Finanţelor la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă. Valoarea maximă a datoriilor firmei “RoMold Trading” către SA “Tutun” (1.576.501 lei) a fost înregistrată chiar în timpul campaniei electorale pentru parlamentarele din martie 1998.

În timpul desfăşurării acestui contract, la 12 septembrie 1998, organele de poliţie din judeţul Iaşi au organizat un flagrant şi au capturat patru TIR-uri cu 1 852 400 de pachete de ţigări „MT” de contrabandă în valoare de 7,5 miliarde de lei româneşti. Din rechizitoriul întocmit de procurorii ieşeni rezultă că Vladimir Filat s-a asociat cu câţiva cetăţeni români în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. Rechizitoriul mai notează că “din înregistrările efectuate de către SRI rezultă în plus faţă de celelalte probe administrate în cauză faptul că efectuarea importului ilegal a fost îndelung elaborată de inculpaţi, învinuiţi şi Filat Vladimir” şi că “fapta învinuitului Stan Ionel, a inculpaţilor Burlacu Gheorghe, Burlacu Cristian şi a numitului Filat Vladimir, de a se asocia în vederea săvârşirii de infracţiuni, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 323 Cod penal”. Faptele descrise în rechizitoriu sunt probate şi de înregistrările convorbirilor telefonice dintre Vladimir Filat şi asociatul său Stan, realizate de SRI şi aflate ca probă la dosar. Cei doi sunt surprinşi într-o discuţie despre introducerea în România a transportului ilegal de ţigări, de care erau conştienţi că se face cu încălcarea multor dispoziţii legale în vigoare. Stan i-a raportat lui Filat că s-a aranjat falsul şi că nimeni nu-i va mai deranja afacerile. Cetăţenii români anchetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova Vladimir Filat fiind dispusă disjungerea cauzei în alt dosar, pentru a nu întârzia examinarea acesteia. În rechizitoriu se mai arată că, după declanşarea anchetei, s-a încercat influenţarea unor înalţi funcţionari guvernamentali pentru ca firma “RoMold Trading” să reintre în posesia ţigărilor care făcuseră obiectul importului ilegal.

Potrivit rechizitoriului, Filat urma să fie trimis în judecată, după stabilirea întregii activităţi infracţionale. Vladimir Filat a montat o adevărată reţea infracţională şi de influenţă la diverse niveluri decizionale ale statului român pentru a aduce ţigări “MT” de contrabandă.

Iata ce au stabilit procurorii:

“"România Ministerul Public Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi Nr. 1597/P/1998
Rechizitoriu
15.02.1999
Procuror Diaconu lulia, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi;
Examinând materialul de urmărire penală în cauza privind pe: Burlacu Gheorghe, Burlacu Cristian, Stan Ionel, Cogut Violeta, Filat Vladimir şi Ududoiu Gheorghe,
Expun următoarele:
...Aceştia, împreună cu Filat Vladimir, s-au asociat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni... Astfel, Filat Vladimir, cetăţean al Republicii Moldova, este asociat la SC "Romold Trading" SRL Iaşi...
În conformitate cu contractul internaţional de distribuţie exclusivă nr. 56/08.10.1997, SC "Romold Trading" SRL Iaşi a devenit distribuitor al produselor de tutun ale "Tutun" SA Chişinău, Republica Moldova...
SC "Romold Trading" SRL Iaşi, prin reprezentanţii săi... s-au hotărât să comită o serie de infracţiuni pentru a introduce în ţară marcajele şi ţigările aferente.
Astfel, Stan Ionel, conform înţelegerilor prealabile cu Filat Vladimir, a coordonat întreaga activitate...

În ceea ce priveşte relaţia lui Burlacu Cristian, Stan Ionel şi a lui Filat Vladimir cu factori de răspundere din Ministerul Comerţului, este relevantă discuţia purtată în data de 7.09.1998 de Stan Ionel cu Filat Vladimir (discuţie înregistrată de Serviciul Român de Informaţii în baza mandatului emis de Parchetul Curţii Supreme de Justiţie).

Astfel, Stan Ionel, discutând despre introducerea în ţară a unui transport ilegal de ţigări, i-a spus lui Filat Vladimir că s-a obţinut prelungirea de la Ministerul Comerţului şi că, până la sfârşitul anului, "n-o să ne mai deranjeze nimeni"...
Atât anterior efectuării importului, cât şi după declanşarea anchetei, s-a încercat influenţarea unor înalţi funcţionari guvernamentali pentru ca SC "Romold Trading" SRL să reintre în posesia ţigărilor care fac obiectul importului nelegal...
Fapta lui Stan Ionel, Burlacu Gheorghe, Burlacu Cristian şi Filat Vladimir, de a se asocia în vederea săvârşirii de infracţiuni, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 323 al Codului penal..."
.

Stimati reprezentanti ai Parlamentului European,

Speram ca demersul nostru sa fie receptat pozitiv, mai ales, asa cum va spuneam, pentru ca tara noastra se afla in fata unui important examen de democratie- alegerile din noiembrie 2010. Fundatia Moldova pentru Europa va continua sa va informeze cu privire la situatia reala din Republica Moldova prin astfel de apeluri publice dar si prin dezvaluirea derapajelor clasei politice. Ne puteti gasi pe pagina de internet www.moldovapentrueuropa.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu