marți, 24 august 2010

Sondajul IMAS si realitatea trista a unei tari mici si impotente

Sondajul IMAS (daca este corect) arata cum stau lucrurile: cel mai probabil in cazul alegerilor directe Vlad Filat se va intrece cu Marian Lupu iar presedintele Mihai Ghimpu va arbitra finala. De fapt, Ghimpu va hotari cine va fi presedinte desi cel mai in masura sa conduca tara din postura aceasta ar fi chiar el (echilibru, bun simt, onoare si mult curaj in fata Moscovei).

Presedintele nostru are in fata o alegere dificiala, in mod normal ar trebui sa-l sustina pe Lupu (in baza cuvintului dat acum un an)- el este singurul care isi mai aduce aminte de cine a facut posibila nasterea AIE- pe de alta parte se afla Filat, cu forta lui financiara duhnind a tutun.

Este aproape sigur ca Mihai Ghimpu stie cu ce se ocupa Filat si gasca lui, mai stie ca omul este lipsit de onoare- a uitat repede de cuvintul dat anul trecut- iar daca acum se comporta lipsit de onoare fata de Lupu, in mol logic o va face si cu el. Primul semn, declaratia lui Filat de la Iasi cu fondurile pentru ajutorarea victimelor inundatiilor.

Cintarind corect cea mai buna varianta pentru Presedintie ar fi Ghimpu (si moral, si economic dar mai ales din perspectiva europeana, ceea ce ne intereseaza pe noi cei din afara granitelor)- nimanui din cei plecati nu-i trece prin cap sa se intoarca acasa inainte ca democratia si mediul economic corect sa nu se fi impus la Chisinau). Mai bine mincam pinea amara a strainatatii decit sa traim intr-o tara a raketilor. Acest lucru il stie si Filat, de aceea zilele acestea premierul- tigareta cerseste sustinerea presedintelui Ghimpu. In momentul de fata nici Bucurestiul si nici Moscova nu-l mai sustin pe Filat, nici nu au de ce.

A doua varianta (buna dar nu perfecta, asa cum sunt cel mai dese lucrurile in lume asta) este varianta Marian Lupu (fie ales direct, fie de Parlament in cazul in care referendumul nu este validat). Lupu va fi un presedinte bun pentru ca nu are accente autoritare iar grupul PSE din Parlamentul European il accepta ca partener de discutii, la fel nici Bucurestiul nu-l poate ignora atit timp cit Mihai Ghimpu ii ofera legitimitate.

PS: Un alt argument de natura morala: cit de curajos poate omul de stat Filat (viitor posibil presedinte) daca ajunge sa-l atace din senin pe Lupu (omul care l-a facut om, vorba proverbului) prin intermediul fratilor Topa si a lui Sergiu Mocanu? Om mic, caracter la fel...