marți, 17 august 2010

Curajul politicienilor moldoveni vs Europa

Scrisoarea noastra deschisa a primit raspuns pozitiv. Joseph Daul, liderul grupului PPE (partidelor populare) din Parlamentul European a confirmat interesul pentru apelul public al Fundatiei pentru Europa, la fel au facut si alti zeci de europarlamentari.

Spre comparatie, mass media, societatea civila si politicienii moldoveni se complac in provincialismul lor minor, nedorind sa discute public si in mod realist despre integrarea Republicii Moldova in spatiul european. E mult mai usor sa minti la televizor despre cum o sa traim mai bine.

Desi puterea de la Chisinau are un nume clar (cel putin aparent): Alianta pentru Integrare Europeana, premierul Filat si colegii de guvernare au alte preocupari in loc sa le spuna cetatenilor (in special celor care muncesc in afara tarii) cum au de gind sa reconstruieasca Moldova si sa o integreze in spatiul european (dincolo de povestile europene si sforaitoare ale lui Filat). Apropo de Filat, mi-au spus unii colegi de la Bucuresti ca businessman-ul nostru ajuns om de stat seamana din ce in ce mai mult la comportament cu Adrian Nastase, prim ministrul Romaniei in 2001- 2004.

Cei care muncesc in Franta, zilele acestea, privesc cu groaza cum politia franceza se lupta (la propriu) sa desfiinteze taberele de tigani (pentru francezi a te numi roman, moldovean sau tigan din Romania e cam tot una). Opinia publica incitata de presedintele Sarkozy nici nu vrea sa mai auda de imigranti sau de extindere a UE. Nimeni de la Chisinau nu vrea sa vorbeasca sincer despre ce se intampla in Europa si ce ar trebui sa facem ca sa avem sanse de integrare pe viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu